Framkalla svartvit film hemma

Filmen visar vad du behöver och hur du gör för att framkalla svart vit film. I exemplet har vi beställt ett startkitt för att se vad som ingår och hur bra dom är. I det startkittet som vi provat är kemin tillverkad av ADOX. Framkallaren heter Adonal och fixet heter Adofix. Även om startkittet innehåller det man behöver för att framkalla. Så finns det en del tillbehör som kan vara bra att ha. Filmen visar steg för steg hur man framkallar sina första svartvita filmer.

För att ha kontroll på framkallningstider använder jag mig av en app till mobiltelefonen som heter ”Film Developer Pro”. Den hjälper mig att hålla koll på alla tider i framkallningsprocessen.

Viktigt att tänka på för att du ska få ett bra resultat är att du är noga med hur du exponerar din film och anpassar framkallningstiderna efter hur filmen är exponerad. En annan sak som är avgörande för ett bra resultat är att man håller sina redskap, dosa, ml/dl mått rena. Skölj noga av dina redskap så att du inte blandar kemikalierna med varandra. Den största risken för att du ska misslyckas är att du får fix eller stoppdad i din framkallare. Mitt råd är att skulle du få fix eller stoppbad i framkallaren så kasserar du framkallaren och blandar ny. Så håll isär dom olika dom olika kemikalierna.

Lista på vad du behöver för att komma igång.

  • Framkallningsdosa
  • Kemikalier (framkallare, stopp-bad, fix, vätmedel)
  • Millilitermått, deciliter/litermått
  • Termometer
  • Behållare för förbrukad kemi
  • Tratt
  • Mörkrumssäck
  • Sax
  • Kapsylöppnare

Har du frågor får du gärna skicka dom till info@uppsalabilder.se så besvarar vi dom så fort vi hinner.

Frågor & Svar

Fråga: Kan jag framkalla två filmer av samma fabrikat samtidigt?
Svar: Om filmerna är av samma typ (ex. två Kodak Tri-X) och dom är exponerade efter samma ISO. Då går det bra att framkalla dom i samma dosa och vid samma tillfälle. Var bara noga med att du behöver mer kemi för att framkalla två rullar än om du ska framkalla en filmrulle.