Digitalisera analoga negativ

Det finns två olika metoder för att digitalisera analoga negativ. Ett alternativ är att använda en skanner som klarar av att skanna negativ eller positiv. Eller så kan man använda en digitalkamera med ett objektiv för närbildsfotografering och ett ljusbord. Två olika metoder som ger olika digitala bildfiler och kvalité.

Personligen föredrar jag att fotografera av negativen med en högupplöst kamera och ett bra objektiv för närbildsfotografering. Den utrustningen jag brukar använda är en Canon och ett makroobjektiv. Ljusbordet är ett flimmerfritt ljusbord med 6000 kelvingrader. Det fungerar bra både för färgnegativ och diapositiv. Det är viktigt att allt är i våg. Ljusbordets yta, kamerans censor måste vara exakt i våg för att slippa oskärpa och andra kvalitetsbrister. En annan viktig detalj är att maska av allt spridningsljus från ljusbordet och att platsen där du fotograferar har så dämpad belysning som möjligt. Bästa resultatet får du om om bara ljusbordet är tänt och i övrigt ha ett mörkt rum.

Originalet är ett färgnegativ från 50 talet. Foto Bo Lindberg

Använd uteslutande högsta upplösning som din utrustning kan ge och spara kamerans filer i RAW/Adobe RGB. Då får du bästa möjliga utgångsläge att redigera din analoga bild digitalt.

Bilden ovan är ett analogt färgnegativ i storleken 6×6. Den digitala bildfilen är redigerad i Adobe Photoshop CC. Vitbalansen i negativet är kalibrerad från filmbasen och tonvänd via Todds script. Därefter har jag valt ut den röda kanalen som den kanalen som jag vill arbeta vidare med. Därefter har jag använt mig av olika redigeringsmetoder för att komma fram till det slutliga resultatet.

Gillar den lite softiga känslan som man får fram via olika reglage i CR.