HELA kameran från Upsala

HELA kameran byggdes av uppfinnaren Henrik Larsson som var bosatt i Uppsala. Den tillverkades mellan 1948 och 1950 och i två varianter och i ca 500 exemplar. Den första versionen som är på bilden är den mindre avancerade.

Modell 1: Tvåögd spegelrefelxkamera med objektiv ca 75mm med fast bländare 1:6,3 och slutartider 1/25.

År 1946 började Henrik Larsson tillverkningen av ateljékamerorna i källaren på sitt bostadshus i Graneberg. Senare byggdes en fabrik på Knivstagatan 5 för serietillverkning av dom båda kameramodellerna. År 1948 påbörjades tillverkningen i den nya fabriken av den första modellen för mellanformat. Den som syns på bilden nedan.

Den här modellen har en slutartid och två olika bländare samt B läge för slutaren, som gör det möjligt att ha slutaren öppen längre. Slutartiden är på 1/25 sekund och bländaren är på 6.3.

Kamerans hela hölje är tillverkat av metall. Så kameran känns ganska tung för att vara så liten och enkel. Kameraremmen är tillverkad i plast.

HELA kameran

Kameran är nu laddad med Ilford Delta 400 och första testrullen skall exponeras under morgondagen. Resultatet kommer publiceras här om några dagar.

Uppsala slott Norra tornet
Botaniska trädgården- Orangeriet
Gunilla klockan