Ett fotografi berättar

Elisabet Didner f1905, Fotografen okänd

Det är en alldeles speciell känslan att hålla ett fotografi som fotograferats på en glasplåt. Där fotografen använt en fotoutrustning från 20 -talet som jämfört med dagens små mobiltelefoner framstår som en hel möbel. Fotograferandet på den tiden var inga snapshot, utan omsorgsfullt genomtänkt.

Fotografiet här ovan är en 9×12 cm glasplåt. Negativet såg först helt svart ut när jag la det på ljusbordet. Lång exponering och en del justeringar så blev det en helt fantastisk bild.

Bilden är från 1921 och tagen någonstans i Uppsalatrakten. Fotografen är ännu okänd. Men flickan på motorcykeln heter Lisa och är när bilden tas 16 år. Kanske är det första gången hon sitter på en motorcykel vilket i så fall förklarar det glada leendet som ger bilden ännu mer liv. Motorcykeln är registrerad på en Emil Gunnar Falk från Näsbo Vittinge som ligger strax väster om Uppsala.

Registreringshandling från Riksarkivet för MC U1728

Ett fotografi från arkivkartongen som jag fått förtroende att förvalta.