Förberedelser collodion fotografering

För att använda den gamla våtplåtsmetoden vid fotografering är det en hel del utrustning som måste fungera. Kamera och våtplåtskassett är en del i metoden som måste vara i ordning. På bilden nedan är en kamera för 13×18 cm film storlek. Den här modellen av kamera går utmärkt att använda för våtplåtsfotografering. Filmkassetten bygger man om för att passa rätt storlek av plåt/glas som man vill fotografera på. I mina exempel som kommer under våren 2022 använder jag en 4×5″ plåt. Kassetterna som är för 13x18cm är då anpassade för det mindre 4×5″ formatet.

Lite av tjusningen med att använda äldre fotografiska metoder är dessutom att få möjligheten att använda tidsenlig utrustning. Även om det går bra att använda moderna storformats-kameror från den analoga tiden. Så är det med en viss förtjusning som man gärna använder dom gamla träkamerorna från 18 och 1900 -talet.

Johan Dahlströms 13×18 kamera från tidigt 1900-tal (mobilbild)

Lite historia om kameran som jag kommer använda.
Just den här kameran har fotografen Johan Dahlström, Född i Hyringa 30/9 1857, Död i Vara 23/11 1924 använt. Den är otroligt välvårdad och bälgen är helt ljustät och hel. Den har ett objektiv av Emil Busch, Rathenow. Objektivet är ett Rapid Aplanat nr: 3 Serie D F8, R.O.J.A. Lite roligt i sammanhanget är att fotografen Johan Dahlström även under en tid arbetade som bagare.

Två fotografier av fotografen Johan Dahlström som kanske är fotograferade med just den här kameran. Första bilden är ett porträtt på Theodor Hempel. Lärare och sedermera präst. Den andra bilden är en interiör av kyrkan i Vara. Båda bilderna är tagna i början på 1900 talet. Fotograf: Johan Dahlström

Ny fresnel lins monterad på kamerans mattskiva (mobilbild)

En ny fresnel lins är monterad på kamerans mattskiva. Fresnel linsen koncentrerar ljuset från mattskivan för att göra det enklare att se motivet och ställa in skärpan.

Originalkassetterna är tillverkade i trä

Filmkassetterna är original och tillverkade i trä. I kassetten placeras en ram/hållare för den film eller plåtstorlek som kommer användas. På bilden ovan är ramen/hållaren tillverkad i trä. Den nya ramen /hållaren som passar 4×5″ plåten kommer jag tillverka i plast. Anledningen är at det är lättare att hålla rent från kemikalierna.

Metoden och kemin anpassad för Collodion är lite speciell. Först behandlar man plåten med ett tunnt och jämt lager av Collodion som är ett slags sirap av bomull, eter, alkohol och olika metallsalter (bromid, jodid). Därefter placeras plåten i lösningen med silvernitrat. Här bildas det nu silverbromid eller silverbjodid som gör plåten känslig för ljus. Plåten är inte känslig för rött ljus utan mestadels i det blåa spektrat. ljuskänsligheten ligger på ca 3 ISO.

Den låga ljuskänsligheten gör att exponeringstiderna blir flera sekunder. En ungefärlig uppskattning är; Ett EV värde på mellan 8-9 uppmätt på ISO100 och bländare 5.6. Borde ge en ungefärlig exponeringstid på ca 9-12 sekunder. Men det beror också på hur motivet reflekterar ljuset. Ett bra tips är att anteckna hur man placerat ljuset och vilken styrka på ljuset man har när man får ett korrekt exponerat fotografi.

Prenumerera på vårat nyhetsbrev.