Collodion workshop Oktober 2021

Fotografi framställt med Collodion process, eller "Collodion wet plate process" Foto: Patricia Kingdon vid en workshop den 29 Oktober 2021.
Fotografi framställt med Collodion process, eller ”Collodion wet plate process” Foto: Patricia Kingdon vid workshopen den 29-30 Oktober 2021

Att få möjlighet att under två hela dagar få ägna sig åt en drygt 150 år gammal fotografisk metod låter i mina öron som både spännande och inspirerande. Så under två dagar i slutet av Oktober 2021 deltog jag i en kurs där jag fick lära mig grunderna i att framställa ett fotografi med den gamla Collodion metoden. Den kallas också för våtplåtsmetod just av den anledningen att plåten man fotograferar på måste vara våt för att metoden skall fungera och för att det ska kunna bli ett fotografi.

Kursen hålls under ledning av Christer Törnkvist som under två dagar öppnar sin ateljé och sitt mörkrum för oss elever. Teori blandat med praktik och en hel del fotografisk historia avhandlas under dessa dagar.

Christer i ateljén med stora vackra fönster vid foten av Mälaren

Efter en kortare teoretisk genomgång av vad vi kommer få lära oss under dom kommande dagarna så hamnade vi i ateljén. Här följde en genomgång av hela flödet. Från att behandla plåten med collodion och silvernitrat till att fotografera och framkalla och slutlacka plåten.

Ett moment under kursen var att ta ett porträtt av varandra
Här använder vi en 4×5″ kamera

Under kursen använde vi en 4×5″ kamera med en ombyggd filmkassett för våtplåt. Eftersom den behandlade våtplåten håller en så låg känslighet är det viktigt att modellen sitter exakt stilla under hela exponeringstiden. Till hjälp kan man ha ett nack/huvudstöd för att inte få rörelseoskärpa under exponeringstiden.

Även stilleben fotograferades
Kontroll av kamerans tid och bländare innan fotografering
Framkallade, fixade och sköljda står plåtarna på tork i torkställningen

Efter att plåtarna är framkallade, fixerade och sköljda står dom på tork för att därefter efterbehandlas med lack.

Efterbehandling med lack för att fotografiet ska bli mer tåligt

För att lacken ska få bra fäste värms plåten först upp en aning över en fotogenlampa. Därefter värmer man också lacken för att den ska rinna ut lite lättare. Lacken appliceras på fotografiet och torkas en kortare stund över fotogenlampan.

Fotografi framställt med Collodion process, eller ”Collodion wet plate process” Foto: Patricia Kingdon vid workshopen den 29-30 Oktober 2021

Fotografiet ovan är taget med en 4×5″ kamera på en aluminiumplåt. Exponerad i 8 sekunder. Framkallad i mellan 18-20 sekunder. Därefter sköljd och lackad. Digitaliseringen och reproduktionen är gjord med en Canon EOS 5D SR, 100 mm/2,8 mackro. Polariserat ljus och polarisationsfilter på objektivet. Reprofoto: Sebastian Lindberg