Tips #1 Ladda film

Det är absolut inget nytt att ladda film på egna kassetter. Det har man gjort så länge jag varit fotograf och betydligt längre än så. Fördelen med att ladda film själv är att du kan själv välja hur många exponeringar du vill ladda i varje kassett. Istället för att ladda din filmkassett med 36 bildrutors film och sedan få vänta med att framkalla tills alla bildrutorna är exponerad. Så kan du ladda din kassett med så många bildrutor du tror att du kommer behöva. Bättre att ta med flera filmkassetter laddade med 15 bildrutor än att ladda filmkassetten med 36 bildrutor och få vänta med framkallningen.

Du kan välja att köpa laddbara filmkassetter från en fotoaffär. Varje kassett kostar då ca 14 kr /st. Eller så kan du återvinna dina gamla fabriksladdade kassetter. Att återvinna sina gamla kassetter är både billigare och mer miljövänligt.

Ett annat tips är att återvinna dina gamla filmkassetter som man vanligtvis slänger efter att man laddat framkallningsdosan. Det du måste tänka på är att inte exponera den sista rutan på filmen. Den sista bildrutan på filmen kommer bli den delen som du kommer fästa den nya filmen på. Sen är det bra om du låter en liten del av filmen hänga ut från kassetten så blir det lättare att ladda på ny film. Som på kassetterna på bilden nedan.

Bilden visar en dagsljusladdare laddad med 30 meter Ilford HP5 Plus samt filmkassetter från olika tillverkare.

På bilden ovan ser man att jag sparat en liten del av filmremsan på dom fabriksladdade filmkassetterna. Det gör jag för att fästa den nya filmen på. Det går bra med vanlig kontorstejp. Se bilden nedan. Notera att papperstejp inte är lika hållbar och att det inte är att föredra.

Bilden visar dagsljusladdaren med öppen lucka och med en fasttejpad filmkassett. Tänk på att laddningen måste ske med stängd lucka.

Bilden här ovan visar dagsljusladdaren med öppen lucka och med en filmkassett fasttejpad ihop med filmen från kassetten och filmen från dagsljusladdaren. Den delen av filmen som exponeras av ljuset när luckan är öppen kommer bli svart när du framkallat filmen. När du laddar på det här sättet kan du inte exponera dom 2 sista bildrutorna med anledning av att dom exponeras under laddningen.

Lägg in kassetten och stäng luckan och montera på veven. Sen är det bara att börja ladda på så många bildrutor du vill ha för den kassetten. Den här typen av kassetter är gjorda för 36 bildrutor. Så du bör inte ladda på fler än så. Men mindre går ju självklart bra.