Kodak D-76 1 lit. äntligen tillbaka

Kodaks D-76 framkallare är en riktig klassisk framkallare som introducerades redan 1927. Som i mina ögon fortfarande är fantastiskt bra. När jag i mitten på 70 talet framkallade mina första svartvita filmer använde jag uteslutande Kodaks D-76 framkallare. Den fanns då i 1 liter och 1 U.S Gallon 3.8 liter. Veckopengen var ju inte så hög på den tiden så jag valde uteslutande 1 liters förpackningarna.

I mitten på 80 talet när jag blev yrkesfotograf gick jag över till dom större förpackningarna. På den tiden framkallade jag rullfilmer i 60 liters tankar och bladfilmen i 10 liters tankar. Istället för att köra slut på framkallaren och byta så använde jag mig av teststrip och Kodaks D-76 refill framkallare. Vilket blev betydligt mer ekonomiskt.

Kodak D-76 framkallare 1 liters förpackning

Men idag när mitt analoga fotograferade inte längre är mitt yrke utan mera en konstnärlig form att uttrycka sig på. Så räcker det med dom mindre 1 liters förpackningarna. Tidigare har jag alltid köpt Kodaks D-76 framkallare i 1 U.S Gallon eller 3.8 liter. Just av den anledningen att 1 liters förpackningarna inte fanns att köpa. Men jag har saknat 1 liters förpackningarna. Har tyckt att 3.8 liter är för mycket att låta stå färdigblandad när man inte har så mycket film att framkalla.

Men nu ser jag att 1 liters förpackningarna börjar säljas i butikerna igen. Vilket inte är så konstigt då den analoga fotografin fått ett rejält uppsving. Om du framkallar en större mängd film och räknar man på priset då blir det billigare att köpa dom större förpackningarna. Men framkallar du en mindre mängd film kan det löna sig att istället köpa dom mindre förpackningarna.

När pulvret är blandat till en förrådslösning och förvaras i mörka tättslutande flaskor som är fyllda kan hållbarheten för framkallaren vara enda upp till 6 månader. Är flaskorna halvfulla kan man räkna med att hållbarheten minskar med 2/3, ca 2 månader. En annan faktor som kan spela en betydande roll för framkallarens hållbarhet är temperaturen där framkallaren förvaras. Värme försämrar hållbarheten medan svalare temperatur förlänger hållbarheten.

Ett gott råd är om du är det minsta osäker på framkallarens kvalité så framkalla alltid först en liten testremsa. Just för att kontrollera konditionen på framkallaren innan du framkallar dina riktiga filmer.