Bild från Sandträsk i Boden

Carl Otto Bergmans hus i Sandträsk ca 1910 Fotograf: Okänd

Den här historien börjar på en auktion ända nere i Skåne våren 2019. En hel kartong med gamla glasnegativ i olika storlekar. Jag har ännu inte räknat hur många det är men uppskattar att det kan vara ca 250-300 st.

Det som är riktigt spännande när man får hem en hel kartong till brädden fylld med historiska bilder från vår svenska historia. Det skulle kunna vara skräp alltihop. Men däribland alla dom gamla glasnegativen kan det också finnas några guldkorn. Ett av dom guldkornen skall jag berätta om här.

25 kg glasplåtar i en IKEA kartong Foto: Sebastian Lindberg
Innehållet från kartongen Foto Sebastian Lindberg

Den första lilla lådan som jag öppnar innehåller bara glasnegativ i storleken 9×12 cm. Omsorgsfullt avlägsnar man lösa partiklar och damm från båda sidor. På sidan där själva emulsionen sitter är extra känslig mekanisk och kemisk påverkan.

Bland alla kartonger var det bara en där alla glasnegativen var helt förstörda av fukt. Emulsionen var i stort sett bara damm och föll av glaset direkt när jag försökte sära på glasplåtarna. Så fukt och mögel är två faktorer som förstör gamla glasnegativ.

Nu åter till bilden från Sandträsk

Ett av glasnegativen i den första lådan som jag öppnar visar ett fantastiskt vackert hus. Huset har vackra trädetaljer och ett vackert torn. Det första som man funderar över är vem som kan tänkas byggt och bott i huset.

Men innan man kommit så långt är det första frågetecknet -Var står detta hus och finns det kvar? Ett så speciellt hus borde någon komma ihåg även om huset inte längre finns kvar.

Bilden på Gammelstad Kyrka och Kyrkby i Luleå var det som bidrog till att jag kunde fokusera på ett troligt område för huset Fotograf: Okänd

Ett bra hjälpmedel är alla FB grupper som är kopplade till städer och orter runt om i landet. I samma hög av glasnegativ hittade jag också en bild från Luleå. Så det låg nära till hands att huset skulle kunna stå någonstans i dom trakterna. Bilden postades i en FB grupp kopplad till Luleå med frågan om någon där känner igen huset och har information om var det stått eller rent av om det står kvar. Det tog inte särskilt lång tid innan svaret kom. Bilden är tagen i Sandträsk, Boden och huset finns kvar även om det är något modifierat.

Själva huvudbyggnaderna finns kvar och är underhållna. Men tornet och den vita tillbyggnaden är borta.

Carl Otto Bergman

Ja… det var Carl Otto Bergman som byggde huset 1887. Han bodde där ända fram till sin död 1901. Översten, industrimagnaten, kommun och riksdagspolitikern Carl Otto Bergman även kallad ”Norrbottenskungen” var verksam i Gällivare gruvor och malmbrytningen. Efter några svåra år blev verksamheten en del av LKAB. Det finns mycket mer historia att läsa om C. O. Bergman som vi inte hinner ta upp här.

Huset i Sandträsk ca 1910 Fotograf: Okänd
Personerna på bilden är ännu inte identifierade
Det vackra tornet från huset i Sandträsk ca 1910 Fotograf: Okänd
Personerna på bilden är ännu inte identifierade

Huset i Sandträsk finns kvar

Efter så många år skulle det kunna vara så att huset inte längre finns kvar. Men turligt nog så gör det det. Något modifierat står det kvar på samma plats. Men tornet och den extra vita tillbyggnaden är borta. 2010 vann huset tävlingen ”Vackraste villan i Sverige”.

Istället för fotografierna skulle ligga bortglömda eller kanske hamna på soptippen. Har dom nu fått nytt liv och lämnat den gamla mörka kartongen, och med hjälp av FB grupper och engagerade personer runt om i landet hittade dom gamla fotografierna hem till sitt rätta ställe igen.

Så nu är det bara några hundra glasnegativ kvar. Ska bli spännande vad som finns i nästa låda.

Text Sebastian Lindberg