PC Nikkor 19/4 E ED

Nikon PC Nikkor 19mm /f4 E ED
Nikon PC Nikkor 19mm /f4 E ED
Nikon PC Nikkor 19mm /f4 E ED

Jag fick möjlighet att testa Nikons senaste tillskott av tilt shift objektiv under några timmar. Ett vidvinkel objektiv på 19mm med tilt shift funktion (perspektiv kontroll) och en ljusstyrka från 4 till 32. Ett objektiv som lämpar sig utmärkt för arkitektur och landskapsfotografering. Men även för annan fotografering där ljussättningen kräver tilt shift. För alla er som jobbat med storformatskameror som Sinar och Linhof med tilt shift på båda standarderna är välbekanta med dom ökade möjligheter som kommer med tilt shift funktionen beroende på objektets art. Men storformatskamerorna är tunga och klumpiga vilket gör småbildsformatet till en given konkurrent även om funktionen tilt shift endast finns på det främre elementet, objektivet.

En nyhet på detta objektiv är att det går att rotera tilt funktionen. Vilket inte finns på dom tidigare tilt shift objektiven från Nikon. Den nya funktionen gör att man kan använda tilt funktionen parallellt mot shift funktionen eller diagonalt alternativt vinkelrät mot shift funktionen. Spännande funktioner som definitivt ökar möjligheterna för fotografen till mer spännande bilder.

Fakta:
Tilt 7,5 grader åt vardera håll
Shift 12 mm åt vardera håll
Bildvinkel 97 grader
Ljusstyrka 4.0 minsta bländare 32
Brännvidd 19 mm
Närgräns 0,25 m
Vikt 885 g

Related posts