Kultur

En historisk resa

Vikingahjälmar från Gamla Uppsala mueum
Vikingahjälmar från Gamla Uppsala mueum

För 1 000 år sedan fanns en annan värld just här där vi bor idag. Där levdes ett annat liv och helt andra spelregler gällde. Arkeologin kan berätta mer om vikingatiden nu än någonsin tidigare. Långt innan Sverige och svenskarna fanns hade människor här andra identiteter och hörde till andra sammanhang. Vikingatidens Eowland, Sundermannia och Iamtaland kan ungefär översättas med de senare landskapen Öland, Södermanland och Jämtland, men någon ”svensk” identitet fanns inte. För de flesta var den lokala jordbruksbygden livets centrum.

Denna text är hämtad från historiska.se där du kan läsa mer om vikingatiden.

Tänk på att alla bilder är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras utan vår tillåtelse. Är ni intresserade av bilder kan ni kontakta oss på UppsalaBilder.se

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar